Yabancı el sendromu nedir

Yabancı El Sendromu (Alien Hand Syndrome) Nedir?


İngilizcesi alien hand syndrome olarak bilinen yabancı el sendromu (yes) hastalığı, çok az insanda görülen nörolojik bir rahatsızlıktır. Yabancı el sendromuyabancı aksan sendromu veya alien sendromu olarakta bilinen bu hastalık, kişinin ellerinden birinin isteği ve kontrolü dışında hareket etmesidir. Bu rahatsızlığın görüldüğü kişilerde ellerinin biri fonksiyonlarını kaybeder ve kişinin isteği dışında hareket etmeye başlar.

Yabancı El Sendromu (Alien Sendromu) Nedenleri Nelerdir?

Yabancı el sendromu nedenleri arasında en başlıcası, beyinde bulunan ve korpus kallosum adı verilen yapıda oluşan sorunlardan kaynaklıdır. Korpus kallosum da oluşan zarardan sonra beynin iki yarım küresinin birbiriyle olan iletişimi kesilir ve iki yarım kürelerden biri kişinin kontrolü dışında çalışmaya başlar.

Vücudumuzun birbiriyle bağlantılı çalışmasını sağlayan korpus kallosum mekanizması beynin iki lobu arasında köprü görevi görür. Bu sayede vücudumuzun hem sağ hem sol bölgelerini aktif olarak bilinçli şekilde kullanabilmemiz mümkün olur. Korpus kallosumda oluşacak hasar veya sorunlardan sonra aradaki köprü görevi sona erer. Bu durumda vücudumuzun bir tarafı istemsiz, kontrolümüz dışında çalışmaya başlar. Yabancı el sendromu da bu nedenle ortaya çıkar.

Yabancı El Sendromu (Alien Sendromu) Etkileri Nelerdir?

Yabancı el hastalığı görülen kişiler, istem dışı olarak bir çok hareket ve davranış sergileyebilirler. Beynimizin sol lobu, mantık çerçevesinde olan düşünceler için çalışırken sağ lob duygusal yaklaşımları etkiler. Korpus kallosum yapısında oluşan hasardan sonra beynimizin sağ lobu kontrolden çıkarsa, duygularımız bizim kontrolümüz dışında hareket etmeye devam edecektir.

Örneğin bir kişiyi sevmiyor ve nefret ediyorsunuz ve onunla iş, okul veya herhangi bir nedenden dolayı aynı ortamda bulunmak zorundasınız. Bu durumda yabancı el sendromuna sahipseniz sol eliniz o kişiye sizin isteminiz dışında tokat atacaktır. Çünkü oluşan hasar nedeniyle kontrolden çıkan sağ lob, kişiyi sevmediğinizi ve ondan nefret ettiğinizi bilecektir ve buna göre hareket edecektir. 

Sol lob yani mantıksal hareketlerle ilgilenen taraf bu davranışı normal şartlarda reddederek tokat atmanın yanlış olduğunu savunacaktır. Fakat Yabancı El Sendromu görülen bireylerde sol lobun işlevi geçerli olmayacak ve sağ lob kontrolsüz çalışarak kişiye tokat atılmasına olanak sağlayacaktır.

Yabancı El Sendromu (Alien Sendromu) Tedavi Yöntemleri

Bu ilginç hastalığın ne yazık ki bilinir bir tedavisi yoktur. Genelde bakıcı veya doktor gözetiminde tutulan hastaların kontrol kaybını en aza indirgemek adına yapılan birkaç yöntem mevcuttur. Bunlar kontrol dışında çalışan elin, kontrolünü sağlayan beyin lobunun sakin tutulması ve yatıştırılması ile yapılan yöntemlerdir.

Tuhaf bir hastalık olan Yabancı El Sendromu hastalığını daha iyi anlayabilmeniz adına bir video bırakıyorum. Dilerseniz videoyu izleyerek, bu sendroma sahip insanların hareketlerine yakından şahit olabilirsiniz.


10 Yorumlar

  1. Daha önce istem dışı kafa titremesi olan birine şahit olmuştum, bugün ona benzer bi şey daha öğrendim. Allah yardımcıları olsun ve teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Çok bilgilendirici teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Yeni duyduğum bir sendrom Yaren, teşekkürler bilgilendirme için.

    YanıtlaSil
  4. Bilgilendirme için teşekkürler. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski